Uit de krant...
Home Page.

Competitieprogr.

Wedstrijdverslag.

Selectie Groene Ster

Favoriete Links

In de krant...

Gastenboek

Sportswear Virma

Sportswear

Matusova in opbouw Groene Ster
Van onze sportredactie


Zaterdag 20 september 2003 - ZEVENBERGEN - Te weinig opbouwspeelsters? Geen probleem. Bij Groene Ster hebben ze het al opgelost. Martina Matusova zal vanavond thuis tegen Olympia die rol waarschijnlijk op zich nemen. "Dat hebben we afgelopen week geprobeerd en dat ging prima", zegt trainer Fred Michielsen.


Michielsen wil ook niet afhankelijk zijn van een of twee speelsters. Dat was in eerdere seizoenen toen de Zevenbergse eredivisionist heel erg leunde op Van Tilburg en Matusova wel het geval. "De basis is smal, zeker met de blessures van Mies en Rijn, maar dit kunnen we nog opvangen. Gekker moet het echter niet worden."
Bovendien is Rijn (enkelblessure) weer op de weg terug. Ze trainde de afgelopen week zelfs al weer mee. "En liet me weten dat ze best al kon verdedigen tegen Olympia." Maar dat risico neemt Michielsen niet. "Ze mag ook nog niet springen."
Michielsen heeft Olympia twee keer zien spelen; vorig seizoen en dit jaar in de voorbereiding. "Het is een jonge, snelle ploeg, met op rechts een gevaarlijke opbouwrij." De Hengelose handbalsters verloren vorige week kansloos van E&O. "Ik hoop dat ze daar nog last van hebben." Groene Ster-Olympia, zaterdag 19.30 uur, sporthal De Molenberg.
Bianca van Tilburg haakt af
Van onze sportredactie


Woensdag 10 september 2003 - ZEVENBERGEN - Groene Ster moet het dit seizoen zonder Bianca van Tilburg doen. De speelster twijfelde al vaker aan het voortzetten van haar carrière wegens blessures, zo liet ze eerder doorschemeren, maar hakte nu kort voor de competitie de knoop door.
Bianca van Tilburg
(Foto Robert van den Berge)HANDBAL
De opbouwspeelster speelde de afgelopen zeven seizoenen in Zevenbergen en maakte diverse promoties en degradaties mee. De nieuwe coach Michielsen sprak in mei van dit jaar nog zijn verwachtingen uit over wat de 29-jarige Bredase zou moeten brengen. "Ze kan het verschil maken en de ploeg op sleeptouw nemen. Ik verwacht komend seizoen echter meer van haar. Ik wil dat ze helpt bij de ontwikkeling van het jonge talent."
Duidelijkheid
Voor die rol moet Michielsen nu een andere ervaren speelster zoeken. Hij was het ook die Van Tilburg tot een beslissing dwong. Hij eiste duidelijkheid nadat Van Tilburg ook al een groot deel van de voorbereiding miste, en kreeg dat maandagavond. Bianca van Tilburg draagt niet langer het shirt van eredivisionist Groene Ster, zo besloot ze, maar gaat zich als trainer volledig op Dongen richten.
Het besluit kwam niet geheel onverwacht. "Ze had de hele voorbereiding al gemist", zegt bestuurslid Jack Mulders. "Dat zet je aan het denken. En ooit zou het een keer gaan gebeuren, dat kon je op je vingers natellen, dat wist je. Jammer alleen dat ze er juist nu mee komt, enkele dagen voor het begin van de competitie. Dat had best wat vroeger gemogen."
Vaste waarde
Fred Michielsen, trainer van Groene Ster, noemt het besluit van Van Tilburg "een fikse aderlating. Niettemin denk ik dat we ook zonder haar een aardige seizoen tegemoet gaan. In de voorbereiding hebben we vele wedstrijden zonder Bianca gespeeld, en de meiden die op op haar stek invielen deden het niet slecht. Bianca is natuurlijk een vaste waarde geweest voor Groene Ster, maar het team moet ook zonder haar functioneren en voldoende punten weten te halen. Meiden als Loes Mies, Jennifer Nobel en Yvette Hoost ontwikkelen zich erg goed en kunnen ook op de linkeropbouw uit de voeten."'De ploeg moet dynamischer gaan spelen'

Door Susanne den Boer


Woensdag 14 mei 2003 - ZEVENBERGEN - Een nieuwe trainer betekent negen van de tien keer veranderingen. Ook met de komst van Fred Michielsen bij de handbalvrouwen van Groene Ster is het niet anders. De 36-jarige Bredanaar weet wat hij wil en dat is een einde maken aan het behoudende spel van de Zevenbergse ploeg. Het moet sneller, dynamischer en aantrekkelijker. Een man met een missie.


De liefde voor de handbalsport stroomt door de aderen van Michielsen. Zelf stond hij jarenlang onder de lat bij Rapid in Breda en inmiddels is hij alweer tien jaar actief als trainer. De stap naar het hoogste niveau in Nederland noemt hij 'een droom die is uitgekomen'. "Het is voor mij de kans om me te bewijzen. Ik ben erg ambitieus, dus toen deze kans me werd geboden, heb ik niet lang hoeven nadenken."
Toch zag de jonge trainer wel een beetje op tegen de eerste training met zijn nieuwe ploeg. "We zijn vorige week dinsdag van start gegaan met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het is op zo'n moment toch even afwachten hoe het gaat lopen. De vrouwen van Heerle, de ploeg die ik de afgelopen drie jaar onder mijn hoed heb gehad, speelden tweede divisie. Dan is de stap naar het hoogste niveau wel groot. Toch ben ik zeer tevreden; ik heb een goed gevoel overgehouden aan de eerste week."

Ontwikkeling
Michielsen is niet zonder voorbereiding aan de klus begonnen. De Bredanaar heeft de afgelopen weken goed nagedacht over wat hij de Zevenbergse ploeg wil bijbrengen. "Ik ken de ploeg al aardig, omdat ik geregeld naar wedstrijden ging kijken. Ik weet dus hoe ze spelen. Het is me opgevallen dat het spel van Groene Ster erg behoudend is, zeker de laatste twee seizoenen. Ze spelen meestal met een 6-0-verdediging en in de aanval ligt het tempo laag. Als je andere eredivisieploegen ziet, dan loopt Groene Ster eigenlijk achter op de ontwikkeling die zich in het handbal heeft voorgedaan de laatste jaren. Ik wil die aansluiting met ze gaan maken." De trainer wil met zijn vrouwen toewerken naar een 3-2-1-verdediging met een libero. "Bij het huidige systeem dat ze spelen, komt het steeds neer op een één-tegen-één-duel. Niet alle speelsters zijn daar even sterk in. Fysiek is de ploeg sterk, maar dat is niet voldoende. In het systeem dat ik ze wil leren, blijven één-tegen-één-duels bestaan, maar als het goed wordt gespeeld, komt een doorgebroken tegenstander altijd nòg een verdediger tegen. Twee speelsters passeren is altijd lastiger dan één; dus neemt hiermee de kans op tegendoelpunten af."
Een goede verdediging staat of valt volgens Michielsen met snel voetenwerk. Een aspect dat in de trainingen dus veel aandacht gaat krijgen. "Daar zijn tal van oefeningen voor. Ik gebruik bijvoorbeeld hoepels en stokken, plak er een speels element aan vast. Dat maakt het voor de speelsters wat leuker. Plezier is namelijk ook heel belangrijk."
Ook conditioneel valt er volgens de trainer nog veel te winnen. "Eerlijk gezegd is de conditie van de meeste speelsters me wel tegengevallen. Maar om het spel te spelen dat ik voor ogen heb, is een goede conditie van groot belang. Ook een aandachtspunt dus de komende maanden."
Die conditie speelt met name een rol in de aanvalstactiek van Michielsen. De trainer wil meer dynamiek in de aanval zien, een hoger baltempo. En veel beweging, met én zonder bal. De uitbraken moeten als het ware in twee fases worden uitgespeeld. De hoekspeelsters en de midvoor moeten in balbezit naar de overkant sprinten voor de break-out kans. De opbouwspeelsters komen daar achteraan voor het geval een break-out niet lukt. Zij kunnen zo in tweede instantie de verdediging van de tegenpartij verschalken.
Emoties
De Bredanaar noemt zichzelf een bezig baasje langs de lijn. "Ik kan niet tegen mijn verlies en laat mijn emoties ook de vrije loop tijdens een wedstrijd. Ik coach het team, spreek speelsters aan op hun tekortkomingen en probeer zo het beste uit hen te halen. Ik vind het ook prettig om voor en na de wedstrijd even met de ploeg te praten over de partij. Dat hoeft niet lang te duren; in een paar minuten kan al veel gezegd worden. Ik denk dat de groep daar beter van wordt. En ook ik kan daar nog van leren. Ik ben jong en nog niet zo ervaren. Ik weet zelf best dat ik nog moet groeien. Zo ben ik bijvoorbeeld niet zo goed in het uitdelen van complimentjes. Terwijl een schouderklopje op zijn tijd voor iedereen weleens prettig kan zijn. Daar ga ik dus voor mezelf op letten."
Michielsen kijkt in ieder geval met veel vertrouwen uit naar het komend seizoen. "We hebben een brede selectie, met speelsters die op meerdere plekken uit de voeten kunnen. Loes Mies is nieuw, meegekomen van Heerle. Naar verwachting komen er nog twee jeugdspeelsters over. Zeker gezien de kwaliteiten die de ploeg in zich heeft, verwacht ik wel weer een mooi seizoen. Het doel is in ieder geval om weer in het linkerrijtje te eindigen, zodat we in de play-offs in de kampioenspoule mogen spelen. Maar de groep heeft het me niet makkelijk gemaakt door het het afgelopen seizoen al zo goed te doen."
Fred Michielsen nieuwe trainer Groene Ster

Door Susanne den Boer


Zaterdag 22 maart 2003 - ZEVENBERGEN - Fred Michielsen is de opvolger van trainer Rinus Rondberg bij het vrouwenteam van Groene Ster. De 36-jarige Bredanaar is donderdagavond rondgekomen met de Zevenbergse handbalclub, nadat hij een proeftraining had gegeven aan het eredivisie-team. "Het klikte van twee kanten. Ik ben bijzonder gemotiveerd om met die meiden aan de slag te gaan."


Michielsen was één van de drie kandidaten om de taken van Rondberg over te nemen. Omdat hij na verschillende gesprekken bovenaan het lijstje van de Zevenbergse club stond, werd hij als eerste uitgenodigd een proeftraining te verzorgen. "Het was voor beide partijen een kennismaking", legt hij uit. "Ik heb een algemene training gegeven, wel intensief, maar niet erg tactisch of technisch gericht. De ploeg zit nog volop in de play offs en ik wilde de aanpak van de huidige trainer daarom niet doorkruisen met mijn ideeën."
Volgens bestuurslid technische zaken, Jack Mulders, was gekozen voor een proeftraining om het team zelf mee te laten beslissen. "De speelsters hadden aangegeven waar hun voorkeuren lagen en daar hebben we in de zoektocht naar kandidaten rekening mee gehouden. Toch is dat nog geen vrijbrief, dat het ook klikt tussen een team en een trainer. Daarom leek zo'n training ons een juist middel om dat te testen."
Speelster Bianca van Tilburg reageerde gisteren enthousiast op de komst van Michielsen. "Hij heeft als trainer, en als persoon op zich, een goede indruk achtergelaten. Daar was volgens mij het hele team het wel over eens. Het enthousiasme was in ieder geval groot."
De Bredase trainer ziet zijn avontuur bij Groene Ster als een enorme uitdaging. "Het is een ploeg met veel kwaliteiten. Martina Matusova is misschien wel de beste cirkelloopster op de Nederlandse velden en Bianca van Tilburg is in de opbouw een klasse apart. Veel andere speelsters zijn op meerdere plekken inzetbaar, waardoor je als trainer veel spelmogelijkheden kunt uitproberen. Ik wil me vooral gaan richten op de snelheid in de aanval, omdat ik denk dat daar nog veel te winnen valt. Daarnaast maakt de ploeg nu veel technische fouten in de verdediging waaruit tegendoelpunten voortkomen. Ook op dat punt kan het dus beter."
Alle speelsters van het eerste vrouwenteam hebben vooralsnog aangegeven ook volgend seizoen beschikbaar te blijven. Alleen KMA-studente Jennifer Nobel verdwijnt mogelijk de tweede competitiehelft uit beeld, mocht zij vanwege haar studie vanaf januari 2004 worden gedetacheerd. Ook over de positie van Van Tilburg is nog geen honderd procent zekerheid. "Ik wil graag doorgaan, maar veel zal afhangen van het gesprek dat ik nog moet hebben met de nieuwe trainer. Ik blijf namelijk ook trainster bij Dongen en het moet wel te combineren zijn."
Groene Ster is bezig met enkele nieuwe speelsters. Michielsen: "Loes Mies, nu nog speelster bij Heerle, heeft donderdagavond meegetraind met de groep en zij zal dat ook de komende weken blijven doen. Zij is een veelzijdige en technisch sterke speelster, zeker een aanwinst voor Groene Ster. Verder wordt nog rondgekeken voor eventueel nog één nieuwe speelster, maar daarvan is nog niets concreets bekend."
Na de laatste wedstrijd van dit seizoen, 12 april, krijgen de handbalsters een kleine maand rust. Michielsen pakt in de loop van mei de trainingen op. Zijn doel bij Groene Ster wordt de ploeg een vaste waarde te maken in het linkerrijtje van de ranglijst, zodat steeds in de play offs kan worden meegestreden in de kampioenspoule.


'Groene Ster kan nóg beter'

Door Susanne den Boer


Woensdag 12 maart 2003 - ZEVENBERGEN/BREDA - Ondanks een succesvol seizoen scheiden de wegen tussen het vrouwenteam van Groene Ster en hun trainer Rinus Rondberg. In de wandelgangen wordt inmiddels volop gespeculeerd over de nieuwe man (of vrouw?) die de taak gaat overnemen.HANDBAL
Een kant en klaar profiel ligt niet klaar, maar ideeën leven er wel over de opvolger van Rondberg. Slechts één seizoen mocht de Willemstadter zijn kunstje tonen in Zevenbergen. Groene Ster is inmiddels nog in gesprek met drie kandidaten die Rondberg mogelijk opvolgen. Afgelopen zondag werd bekend dat één van hen Fred Michielsen is, de huidige trainer van het vrouwenteam van Heerle.
Michielsen (36) is zelf jarenlang actief geweest als handbalkeeper en sinds tien jaar trainer. De Bredanaar heeft sinds april 2000 het vrouwenteam van Heerle onder zijn hoede, daarvoor was hij onder meer trainer van de mannen van Rapid, de vrouwen van OSV/EBHV en GHV. Zijn ambities reiken echter verder.
Hoog niveau
"Ik heb als speler nooit de stap durven nemen om op hoog niveau aan de slag te gaan, maar als trainer wil ik wel proberen echt wat te bereiken", vertelt Michielsen, die aangeeft dat Groene Ster hem zelf heeft benaderd. De Zevenbergse club is geen onbekende voor de Bredanaar. "Ik volg zowel het vrouwen- als het mannenteam van Groene Ster. Wanneer ik kan, ga ik bij wedstrijden kijken."
De Bredanaar geeft aan van dynamisch en technisch verzorgd handbal te houden. "Daar richt ik me op tijdens trainingen. Bij Heerle heeft dat met name het eerste seizoen erg goed gewerkt." Michielsen is een trainer die in de groep staat. "Het contact met de speelsters is heel belangrijk, je moet duidelijk met elkaar kunnen communiceren. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen afstand bestaat, tijdens trainingen en wedstrijden sta je als trainer natuurlijk boven het team. Jij bent verantwoordelijk en neemt de beslissingen."
Michielsen kent dankzij zijn wedstrijdbezoeken alle speelsters van Groene Ster. "Of dat andersom ook is, betwijfel ik, maar ik weet voor mezelf met wat voor handbalsters ik te maken krijg, mocht ik daar trainer worden. Ik zie goede mogelijkheden voor de toekomst van het team. Ze doen het nu al goed en ik denk dat het met wat aanpassingen nóg beter kan." Over welke aanpassingen het gaat, wil Michielsen nog niet uitwijden. "Daarvoor is het wat vroeg, dat is pas aan de orde als ik de nieuwe trainer word. Ik wil wel zeggen dat ik het belangrijk vind dat je aan het spel kunt aflezen dat een ploeg er plezier in heeft."
Sturing
Het vrouwenteam zelf is volgens Groene Ster-speelster Kirsten Wijtvliet niet zo bezig met wie de opvolger van Rondberg wordt. "Onderling wordt er niet echt over gesproken. Het is natuurlijk ook niet aan ons om te beslissen wie het wordt." Wijtvliet vindt wel dat de ploeg iemand nodig heeft die het team meer sturing kan geven. "We hebben dit seizoen wel gemerkt dat we er niet goed mee kunnen omgaan als veel verantwoordelijkheid op het team wordt afgeschoven. We hebben iemand nodig die ons meer achter de donder zit en discipline afdwingt."
Of het een man of een vrouw wordt, maakt volgens Wijtvliet weinig uit. "Het moet klikken tussen een ploeg en een trainer, dat heeft niets te maken met geslacht. Hetzelfde geldt voor de leeftijd. Rondberg is 62, misschien is het beter als er nu een jonger iemand komt. Maar dat is ook meer een gevoel. Ik vind het persoonlijk vooral belangrijk dat er iemand komt met beleving voor de sport, dat is naar mijn mening belangrijker dan of diegene de juiste trainerspapieren op zak heeft."
Volgens bestuurslid technische zaken van Groene Ster, Jack Mulders, duurt het nog hooguit twee weken voordat bekend is wie de opvolger van Rondberg wordt. De namen van de twee overige kandidaten wil de club niet vrijgeven. Bekend is wel dat deze twee potentiële opvolgers van Rondberg niet uit deze regio komen.


Groene Ster goed van start in voorbereiding

Door Susanne den Boer


Dinsdag 12 augustus 2003 - ZEVENBERGEN - Het vrouwenhandbalteam van Groene Ster heeft zondag goed gepresteerd op het toernooi om de Ambriorix Cup in het Belgische Tongeren.


De ploeg, die vanaf vrijdag een trainingsstage afwerkte in België in het kader van de voorbereiding, haalde de finale net niet. Wel won Groene Ster vier van de vijf gespeelde wedstrijden.
Trainer Fred Michielsen keerde met een goed gevoel terug uit België. Vrijdag en zaterdag werden vooral gebruikt om stevig te trainen. Zaterdagavond werden nog een paar korte oefenpartijtjes gespeeld. Daarbij raakte opbouwspeelster Mireille Rijn ernstig geblesseerd. In een actie scheurde zij haar enkelbanden af. Rijn zal het begin van de competitie (13 september) zeker missen.
Het toernooi om de Ambriorix Cup, waaraan in totaal veertien topploegen uit Nederland, België en Duitsland deelnamen, was voor Groene Ster een mooie test. Het team uit Zevenbergen zat samen met de Nederlandse ploegen V&L en VZV in een poule, met daarbij ook nog uit België Eijnatten, De Meeuwen en Arena Hechtel. Alleen van V&L werd verloren. Die ploeg won al haar wedstrijden en mocht daarom de finale spelen.
"Ik ben zeer tevreden over het team", aldus Michielsen. "Dit weekend was vooral bedoeld voor de teambuilding en de collectiviteit. Bianca van Tilburg, Vera Adams en Kirsten Wijtvliet waren er om verschillende redenen nog niet bij. Maar dat gaf andere speelsters de kans zich te bewijzen. Dat heeft in mijn ogen goed uitgepakt. Ik wil niet dat we straks als ploeg weer afhankelijk zijn van enkele speelsters; het team moet qua niveau op gelijke hoogte komen."
In België was ook de 16-jarige Kim van Dijnssen uit Breda erbij. Deze jonge speelster van Internos gaat de komende tijd een avond per week meetrainen met Groene Ster. Ze zal komend seizoen nog wel voor de Etten-Leurse club blijven spelen. Michielsen: "Ik zie in haar eventueel een mooie aanwinst voor de toekomst."Club denkt nu aan de toekomst

Door Susanne den Boer


Maandag 10 maart 2003 - KWINTSHEUL - Het vrouwenteam van Groene Ster gaat volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk met dezelfde speelsters aan de competitie in de eredivisie beginnen. Volgens Kirsten Wijtvliet heeft de ploeg afgelopen week gesproken over de toekomstplannen. "Niemand heeft tijdens dat gesprek aangegeven te willen stoppen of vertrekken, dus zoals het er nu naar uitziet blijft de ploeg ongewijzigd."


Dan zou Groene Ster in dezelfde samenstelling verder kunnen als waarmee het dit jaar de kampioenspoule bereikte. De gesprekken over de samenstelling van de selectie zijn een signaal dat de club bezig is met de toekomst van de ploeg. Ook de zoektocht naar een opvolger voor trainer Rinus Rondberg past daarin. Er zijn nog drie kandidaten in de race. Eén van hen is de huidige trainer van het vrouwenteam van Heerle, Fred Michielsen. De twee andere kandidaten komen van buiten de regio. Binnen twee weken moet bekend zijn wie Rondberg opvolgt.
Om te werken aan doorstroming van jeugd ligt er een plan om het vrouwenteam komend seizoen samen te laten trainen met junioren. Wijtvliet: "Dit jaar hebben al twee meiden meegetraind en af en toe meegespeeld. Zij kunnen zich zo optrekken naar ons niveau." Dat is nodig vindt Wijtviet, omdat het niveauverschil met het tweede vrouwenteam te groot is om van daaruit doorstroming te krijgen. "We zijn een ploeg met ambitie. Zeker vanwege de leeftijd van een aantal speelsters, waaronder ik, is jonge aanwas belangrijk."

Te tam
Van ambitie was zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Quintus maar weinig te merken. Groene Ster speelde tam. De ploeg verloor de tweede wedstrijd in de play offs van Quintus met 29-23. Groene Ster opende weliswaar de score, maar moest het initiatief vervolgens aan de thuisploeg laten. Binnen tien minuten keek het team van Rondberg tegen een 6-2 achterstand aan. Quintus speelde feller en sneller en sprong veel beter om met de kansen die ze kreeg.
Wijtvliet: "We hebben eigenlijk de hele tijd achter de feiten aangelopen. Zij liepen uit naar zes doelpunten verschil, wij kwamen terug tot vier, maar wisten dat niet door te zetten. Zo konden zij weer uitlopen. Dat was eigenlijk het beeld tijdens de hele wedstrijd." Rondberg is het met zijn speelster eens. "Op de momenten dat er kansen lagen, lieten we de boel lopen. Niemand is persoonlijke verantwoordelijk voor dit verlies, de groepsscherpte was er gewoon niet."
Breekpunt
Vlak na rust (14-8) leek Groene Ster het initiatief over te kunnen nemen met doelpunten van Wijtvliet en Yvette Hoost. Quintus wist zich echter te herpakken en liep uit naar 17-10. Tien minuten voor het einde waren er wederom kansen voor Groene Ster bij een stand van 24-20. Rondberg: "Toen Quintus op dat moment weer uitliep, was dat voor mij het breekpunt. Als we toen hadden doorgezet, waren zij waarschijnlijk in paniek geraakt. Dat had ons mentaal sterker kunnen maken, nu bleven zij in het voordeel."
De teller stokte na een uur spelen op 29-23. Groene Ster moet zich gaan focussen op de strijd om de derde/vierde plaats. "Dat is zeker geen schande", vindt Rondberg. "De ploeg mag heel tevreden zijn over dit seizoen." Zaterdag 15 maart moeten de Zevenbergse vrouwen uit naar Hengelo voor de partij tegen Olympia. Scores Groene Ster: Van Tilburg 6, Wijtvliet 5, Matusova 4, Verdaasdonk 3, Adams 2, Nobel, Hoost en Rijn.
Topscoorster Quintus: Van Wasbeek 9.