Wedstrijdverslagen Eredivisie Dames Groene Ster
Home Page.

Competitieprogr.

Wedstrijdverslag.

Selectie Groene Ster

Favoriete Links

In de krant...

Gastenboek

Sportswear Virma

Sportswear


Slordig Groene Ster pakt volle winst
Door Susanne den Boer


Maandag 22 september 2003 - ZEVENBERGEN - Te weinig snelheid en te vaak kiezen voor de moeilijke oplossing. Dat was Groene Ster zaterdagavond te verwijten in het eerste thuisduel van deze competitie. Toch werd er gewonnen. Olympia werd met 27-21 op het scorebord terug naar Hengelo gestuurd.


Van mooi handbal was geen sprake. Dat vond ook coach Fred Michielsen na afloop van de wedstrijd. "Op de momenten dat we er als collectief voor gingen, liep het aardig. Maar het ging ook nog veel te vaak mis. Zowel in de aanval als verdedigend. Daardoor konden we niet ver uitlopen op Olympia, en kregen zij steeds de kans terug in de wedstrijd te komen."
Michielsen wil dat Groene Ster zo snel mogelijk de zogenoemde 'aanval in twee fases' onder de knie krijgt. Dat betekent dat de hoekspeelsters bij balbezit zo snel mogelijk het veld oversteken, samen met een cirkel- of een opbouwspeelster.

Traag
"We hebben met Christien Verdaasdonk en Vera Adams natuurlijk twee razendsnelle speelsters in de hoeken. Daar moeten we van profiteren. De ploeg kiest nu te makkelijk voor de trage opbouw, de bal meenemend vanaf de eigen helft. Daarmee verras je je tegenstander niet. Die bal moet zo snel mogelijk naar voren. De speelsters lopen wel, maar de bal volgt bijna nooit. Toch zijn het de makkelijkste punten om te scoren, dat bleek vanavond ook. Drie keer werd de bal wel toegeworpen en drie keer was het raak." Het was niet het enige kritiekpunt van de coach op zijn ploeg. Ook het feit dat aanvallend vaak de moeilijke oplossing werd gezocht, zat Michielsen niet lekker. "We zochten steeds de verkeerde combinaties, waardoor aanvallen strandden. Verscheidene keren werden lange ballen gespeeld. Olympia kwam er tussen en strafte die fouten meteen af met snelle break-outs. Het is gewoon zonde om zo slordig balverlies te lijden. Mede door deze fouten wisten we tot kort voor het einde niet definitief weg te lopen van Olympia."
Gaatjes
Verdedigend stond de ploeg uit Zevenbergen ook nog niet erg sterk. "Tegen deze ploeg moesten we actief meeschuiven op de cirkel en dat werd nog wel eens vergeten, waardoor gaatjes ontstonden. Zo kwam hun cirkelspeelster bijvoorbeeld veel te vaak vrij te staan."
Beweeglijk
Met het oog op de zware wedstrijden de komende twee weken tegen E&O en V&L, heeft Michielsen dus nog wel wat werk op de trainingen. Toch was niet alles negatief. De thuisploeg wist immers wel te winnen. Vooral Kirsten Wijtvliet, Martina Matusova en Jennifer Nobel speelden een zeer beweeglijke partij. Het drietal wisselde in de aanval regelmatig van positie, wat voor onrust zorgde in de defensie van Olympia.
Michielsen: "Ik had hen de vrije rol toebedeeld, zodat ze zelf tijdens de wedstrijd konden schuiven. Een kwestie van eigen initiatief nemen dus. Vaak weten de speelsters daar niet zo goed mee om te gaan, maar vanavond draaide het wel lekker. Ze hebben alledrie ook de hele wedstrijd gespeeld, want ik vond het risico te groot om ze te wisselen. Op de cirkel kun je als speelster altijd wel even uitblazen, dus het rouleren van dat drietal had behalve een verstorende werking richting Olympia ook een herstellende werking voor de speelsters zelf."
Aanvoerster Wijtvliet was na afloop van de partij redelijk tevreden. "We wisselden goede en slechte momenten nog te veel af in de wedstrijd.
Met constanter spel kun je wat zekerder spelen. Maar het team laat tenminste wel zien enorm gemotiveerd te zijn en dat is heel belangrijk. Je moet het immers toch als ploeg gezamenlijk waarmaken." Groene Ster-Olympia 27-21 (14-11)
Scores Groene Ster: Hoost 7, Matusova 6, Nobel 5, Wijtvliet 3, Adams 3, Reynart, Verdaasdonk en Quist.

Zege met bittere nasmaak


De selectie van Groene Ster wordt steeds smaller. Na het vertrek van Bianca van Tilburg en de blessure van Mireille Rijn, kreeg trainer Fred Michielsen zaterdagavond opnieuw met een tegenvaller te maken. De debuterende Loes Mies verdraaide haar knie en is waarschijnlijk voor lange tijd uitgeschakeld. Groene Ster won haar eerste competitieduel overigens wel, met 29-25.

Van euforie was na de eerste overwinning van het seizoen niets te merken. De blessure van Mies overschaduwde de vreugde. Direct na het eindsignaal dromden de speelsters samen rond de Roosendaalse om te zien hoe het met haar ging. "Ik snap er echt niks van", deed ze met betraande ogen haar verhaal. "Ik ben nooit geblesseerd geweest. Hoe het precies fout ging, weet ik niet. Ik gleed wat weg volgens mij."
Michielsen had het ongelukkige moment in de veertiende minuut van de tweede helft nog wel op zijn netvlies staan. "Er was geen tegenstander in de buurt. Ze wilde een aanvallende actie inzetten en haar linkervoet gleed weg. Daardoor verloor ze de controle over de actie en verdraaide ze haar rechterknie. Vervolgens viel ze er ook nog eens bovenop. Ik zag meteen dat het fout zat."
Groene Ster stond op dat moment met 20-19 achter tegen VZV. De Zevenbergse ploeg was slecht aan de wedstrijd begonnen. Barbara Quist opende weliswaar de score, maar VZV nam het initiatief.

"Het liep het eerste kwartier van geen kanten", aldus Michielsen. "Aanvallend waren we veel te traag. We speelden vanuit de 6-0-dekking en de afspraak was dat de hoekspeelsters snel zouden vertrekken in de aanval. Dat gebeurde ook wel, maar de bal volgde niet. Daardoor kreeg VZV steeds de kans zich verdedigend te herstellen. Tactisch is die ploeg in de dekking niet zo sterk, maar daar maakten we in de beginfase helemaal geen gebruik van."
De thuisploeg mocht uitlopen tot 9-3 voordat Groene Ster wakker werd. Loes Mies kwam in de ploeg voor Yvette Hoost en Vera Adams verving Barbara Quist. Vanaf dat moment ging het tempo van de Zevenbergse handbalsters omhoog en werd VZV steeds vaker overlopen. Doelpunten van Jennifer Nobel, die een goede partij speelde op de linkeropbouw, en Martina Matusova zorgden voor de aansluiting. Vier mooie acties van Adams, bepaalden de ruststand op 12-15 in het voordeel van de bezoeksters. In de eerste minuten na de thee zakte Groene Ster weer helemaal terug naar het zwakke spel van het begin van de wedstrijd. VZV kreeg de kans opnieuw aan te sluiten en zelfs een kleine voorsprong te pakken. Na de trieste aftocht van Mies ging het gelijk op tot 24-24. In de slotfase bleek Groene Ster toch de langste adem te hebben. Dankzij doelpunten van Nobel, Hoost en Christien Verdaasdonk pakten de Zevenbergse vrouwen alsnog de overwinning.
Michielsen noemde de winst belangrijk. Dat stemde tot tevredenheid. Hij zag echter ook dat de ploeg zich op verschillende punten nog moet verbeteren. "We maakten nog veel onnodige fouten. Matusova vond ik in de eerste helft te statisch op de cirkel. De ploeg zocht haar toch veel op, wat steeds tot balverlies leidde. Adams moet oppassen voor loopfouten, die maakt ze toch nog te veel. En verder moeten we ons eigen spel meer opdringen aan de tegenstander. Dat gebeurde nu veel te laat, waardoor het nog een heel spannende wedstrijd werd."
Vooruitblikkend naar de wedstrijd van zaterdag, thuis tegen Olympia, heeft Michielsen nog wel wat zorgen na de uitschakeling van Mies. "Weer een opbouwspeelster die we moeten missen. Daarmee wordt de selectie wel erg krap. Ik weet nog niet hoe ik het ga oplossen. Het zou kunnen dat ik Debbie Reynaert ga gebruiken op de cirkel en dat Matusova dan naar de opbouw verhuist. Dat moeten we deze week nog maar eens bekijken."
Mies gaat vandaag naar het ziekenhuis om te kijken wat er kapot is in de knie. Gisteren werd al duidelijk dat er in ieder geval niets is gebroken. Waarschijnlijk zijn de kruisbanden beschadigd.
VZV-Groene Ster 25-29 (12-15)
Doelpunten Groene Ster: Matusova 7, Nobel 6, Hoost 5, Adams 4, Dekker 2, Verdaasdonk 2, Wijtvliet 2 en Quist..
 

.
.